Gitar çalmayı öğrenmek için ne yapmak lazım?
Gitar dersi öğrenmek uzun bir süreç istemektedir. Bir-iki günle başarılacak bir iş değildir. Gitar dersleri veren kurslara gittiğinizde sizlere önerecekleri şey haftada 1 ders saati ve 4 yıllık bir süreç olacaktır. Gitar çalmak diğer müzik enstrümanlarına göre biraz daha kompleks olduğu için eğitim süreci de uzundur. Öncelikle nota bilgisinin olması gereklidir. Bunun için teorik eğitimler verilmektedir. Pratik eğitimler de zaman içine yayılmaktadır. Bu arada gitar, müzik aletleri arasında ikinci el piyasasında en fazla rağbet edilen enstrümanlardan birisidir.

Gitar çalmak bir ayrıcalıktır. Gitar çalmayı öğrenmek için ihtiyacınız olan şey büyük bir gitar sevgisi ve azim. Bunun dışında haftada ayıracağınız 1 saatlik bir zamanla gitar öğrenme sürecine girebilirsiniz. Bu süreç uzun olsa da aslında çok zevkli bir süreçtir. Yeni başlayanlar için yüksek fiyatlı gitar markalarını tercih etmek gereksizdir.

gitar

Gitar çalmaya yeni başlayanlar için birkaç önerimiz var.

Sağ elinizi kullanıyorsanız sağ elinizin tırnaklarını uzatın. Çünkü gitar çalarken parmaklarınızı değil de daha fazla ve kaliteli ses alabilmek için parmaklarla birlikte tırnaklarınızı daha çok kullanacaksınız.
Gitar çalmak için tabureye oturmak gerekiyor. Sol ayağınız bir karış kadar yerden yüksekte olmalıdır. Gitarın alt kavisi sol ayağımızın üstünde olmalı.
Sağ kol gitarın büyük kavisinin üstünde olacak şekilde öne gelecek.
Gitar çalışma dersleri Apoyando –tirando olarak iki kısma ayrılır. Apoyanda stilinde tel çalınır ve parmak bir üst tele yaslanır. Tirando stilinde ise tel yukarı çekilerek çalınıyor.
Gitar dersinin başlangıcında teorik olarak tüm notaların bilinmesi gerektiğini söylemiştik. Pratik yapmaya gelince tüm notalar teker teker çalınarak hem kulak hem parmak gitara alışacak şekilde bol bol provalar yapılmalıdır.
Gitar çalmaya başlamadan önce sağ el parmaklarınız ;
P parmağı
A parmağı
İ parmağı
M parmağı olarak işaretlenirler.
gitar calan guzel kiz

Gitar çalarken ilk başlarda biraz canınız sıkılabilir. Çünkü gitar tellerini perdeleri notaları ilk kez öğrenmeye başlıyor olabilirsiniz. Gitar derslerinde pratik yaparken size verilen notaları doğru çalmamak veya duraklamamanız gereken yerlerde duraklamak gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Gitar çalmak bir ayrıcalıktır. Bu ayrıcalığı kazanmak için tek yol bol bol pratik olacaktır. Elbette yapılacak pratikler rastgele değil size öğretilen şekilde adım adım olacaktır.

Notaları okurken sembollere çok dikkat etmeniz gerekir. Örneğin notalar daima sağ elle çalınır. Bu bir kuraldır. Bazen sağ elle çıkarılan bir notadan sonraki notayı sol elle çıkarmanız gerekebilir. Önünüzdeki notalarda yay şeklinde iki notayı bağlayan şekiller bir sonraki sesin sol elle çıkarılacağına işarettir.

Gitar dersi almadan önce mutlaka ne tür gitar çalacağınızı belirlemeniz yerinde olacaktır. Gitarlar Akustik gitarlar( Naylon tel-Çelik tel) ve Elektro-gitarlar olarak iki ana kısımda incelenirler.

Stilinizi Belirleyin!

Gitar çalmak bir ayrıcalıktır demiştik. Gitar çalmak istiyorsanız iyi bir gitar kursuna yazılmanız gerekli. Tüm bu işlemlerden önce kendi tarzınızı belirlemeniz gitar dersleri alırken çok daha hızlı öğrenmeniz açısından önemli. Hangi tarz müziklerden hoşlanıyorsunuz ve hoşlandığınız bu müzikler hangi grup gitarlarla çalınıyor?

Bu sorunun cevabını aldıktan sonra gitarınızı seçmeli ve uzunca bir zamanınızı onunla geçirmelisiniz. Gitar öğrenmek, emek ilgi zaman ve azim gerektiren ciddi bir iş olduğu için bu işleri size öğretebilecek deneyimli eğitmenlerden ders almanız sizin yararınıza olacaktır.

Gitar Çeşitleri Nelerdir ?
Gitar genel itibari ile incelendiğinde 10 farklı çeşit olarak karşımıza çıkar.

Klasik Gitar: Adından da anlaşılacağı üzere tüm gitar türlerinin merkezini oluşturur ve böyle kabul edilir. Yapı olarak tam ortasında ses deliği adı verilen yuvarlık bir boşluk yer almaktadır. Tellerin titremesi ile çalışma prensibi devreye girer ve bu boşluk içindeki hava titreşerek dışarıya ses olarak çıkar. Gitarın üzerinde yer alan 3 tel kalın teller olarak bilinir ve çelik yapıya sahiptir. Aşağıdaki 3 tel ise çelik değil naylondan yapılmıştır. Genellikle klasik müzik ve Flamenko tarzı müziklerde bu tip gitar kullanılır.

Akustik gitar: Görünümü itibari ile klasik gitara benzese de dikkatli incelendiğinde klasik gitara göre daha basık bir yapıya sahip olduğu fark edilir. Yine klasik tür ile kıyaslandığında sap kısmının daha dar ve tüm tellerinin çelik olduğu görülür. 4 teli kalın ve sarımlıdır. Diğer 2 tel sarımsızdır. Bu yapı sesin daha sert ve temiz çıkmasına sebep olur. Genellikle pena kullanılarak çalınır. Rock ve caz müzik türlerini yapmak için bu tür sıklıkla kullanılır.

Elektro gitar:Gövdesinde bulunan manyetikler sayesinde tellerin titreşimi ile elde edilen sesi elektrik akımına çevirir ve bu akımı amfiye iletir. Bu akımı amfide oluşan yüksek seviyedeki sese dönüştürerek çalışmasını sağlar.  

Bas Gitar:Çalışma şekli itibari ile elektro gitar ile benzerlik göstermektedir. Ses alınlığı normal gitardan 1 oktav daha fazladır. Bas gitar kendi içinde de farklı çeşitleri olan bir türdür. 4,5,6,7 ve 12 tellisi, perdesiz ve kafasız olanı gibi.

Perdesiz gitar:Normal gitar türüne benzese de aslında çok farklı bir ses yapısına sahip olan bir türdür. Ara ses tonlarını oluşturmak için yapılmıştır. 1976 yılında üstad Erkan Oğur tarafından üretilmiştir. Zamanla bunun da farklı çeşitleri üretilmiştir. Perdesiz elektrikli,8 telli perdesiz, çift saplı elektro ve klasik gibi farklı çeşitleri üretime başlanmıştır.

Lap steel gitar:6 telli 7 telli ve 9 telli olarak kullanılır. Hawaii bölgesine aittir. Diğer türlerden farklı olarak, gitaristin sol elindeki bir metal yardımı ile tellere dokunması ile çalındığını görmekteyiz.

7 telli gitar:Klasik gitarda 6 ana tel bulunur buna ek olarak 1 ince ve kalın telin gitara eklenmesi ile oluşan bir türdür.

12 telli gitar:Bu türde genellikle çelik teller mevcuttur. Rock and roll, folk ve blues tarzı müziklerin yapımında kullanılmaya müsaittir. 

Weissenborn gitar:Aslında bir tür lap slide türüdür. Herman Weissenborn tarafından yapılmıştır. 

Jazz gitar:Genel itibari ile caz müzik yapımında geniş gövdesi ile yer alan bir gitar türüdür. Göbekli bir yapıya sahiptir. Orta kısmı bazen boş bazen de yarı doludur

Gitar alırken dikkat edeceğimiz hususlar nelerdir?
Gitar çalmak bir sanattır başlı başına. Aynı şekilde Gitar çalmayı öğrenmek bu sanatı icra etmenin başlangıcıdır. Gitar çalmak için onca emek ve zaman harcayacak isek alacağımız gitarı seçerken biraz seçici olmamızda yarar olacaktır. Yoksa ileride kullanmayacağımız sadece ders alırken tıngırdattığımız gitar daha sonraları kılıfına girecek ve hiç çıkarılmadan evin dekor parçası olarak kalacak. Bu nedenle gitar alırken bir defa alacağınızı ve uzun yıllar boyunca melodilerin parmaklarınızın arasından tellere oradan da havayı titreştirerek yine boşluktan yayılıp kulaklara ve oradan da kalplere akacağını hesap ederek bütçenize göre kaliteli gitar almaya çalışmanız daha mantıklı olacaktır. Bütçenizi aşacak fakat çok hoşunuza giden ve stilinizi belirleyecek olan gitarla aranızda duygusal bağı kurduğunuzda başka gitara yönlenmeyin deriz. Biraz daha para biriktirip o gitarı satın almanız yerinde bir karar olur.

Gitar fiyatları ve modelleri incelenirken gitar eğitiminizi göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Gitar dersleri almadan önce de mutlaka bir tane gitar satın almanız lazım. Ne tarz müzikten hoşlanıyorsunuz? Tarzınızı belirleyin. Gitar almadan önce başvuracağınız ilk kriter müzik tarzınızı belirlemek ve bu tarza uygun olabilecek gitarı seçmektir. Klasik gitarlar gitarla çalınabilecek tüm müzikleri çalabilir. Sözgelimi metallica tarzına hayran iseniz klasik gitar ya da akustik gitar değil de elektronik gitar almanız gerekir.

Gitarlar Kaça Ayrılır?
Gitarlar akustik gitarlar ve elektronik gitarlar olmak üzere 2 kısma ayrılırlar. Akustik gitarlar da naylon telli ve çelik telli gitarlar olarak 2 kısımda incelenirler. Repertuarı yüksek ve hemen hemen her tarza uyan gitarlar akustik gitarlardır. Eğer siz tarzınızı belirlerken Metallica çalmayacaksanız size önerimiz akustik gitar seçmeniz.

Gitar alırken dikkat edilecek hususlar:
Gitar dersi indirmeden önce bir adet gitar siparişi verirseniz teorik bilgiyi pratiğe dökmenin faydasını görebilirsiniz.Gitar öğrenmek o kadar da zor bir iş değildir. Gitarınızın sesi çok önemlidir. Gitarın sesi yanında hangi ağaçtan yapıldığı da çok önemlidir. Zira aynı ağaçtan yapıldığı halde farklı ses veren gitarlar vardır. Aynı marka ve modelde olduğu halde farklı ses veren gitarlar olduğu için gitar alırken sesine iyice dikkat edin ve sizin hoşunuza giden gitarı alın.

Tellere Dikkat!
Tellerin çok üst tarafta olmamasına dikkat edin. Perdelere dikkat edin ve cızırtı varsa almayın. El yapınıza uygun gitar seçin. Gitar sizin bir parçanız olacaktır. Bu nedenle ruhunuza “işte bu!” diyebileceğiniz gitarı seçin.

Daha iyisi
Daha iyisi gitar konusunda tecrübeli birilerini yanınızda götürün gitar almaya giderken… O sizden çok daha tecrübeli olabilir. Aynı gitara baktığınız halde onun gördüklerini siz görmeyebilirsiniz. Daima tecrübeli ellere güvenmekte fayda vardır. Elbette gitar sizin parçanız olacaktır onun değil. Bu nedenle içinize sinmeyen bir gitar olursa tavsiye edilse bile almayınız. Bu aşamada ortak karar vermediyseniz başka bir gitar satan dükkana gidiniz.